top of page
Husning græsk landskildpadde

HUSNING

En voksen græsk landskildpadde måler 20-30cm, men det kan tage dem et helt årti at nå deres fulde størrelse. En voksen græsk landskildpadde anbefales et areal på minimum 1 kvadratmeter, men også meget gerne mere – hvis du giver din skildpadde mere plads vil den bruge det, og skildpadder kan kede sig og blive stressede nøjagtig ligesom andre typer af dyr, selv hvis man ikke kan se det. Det anbefales at have et terrarium i træ, men man kan dog have en gennemsigtig forside af glas eller plastik. Dog bør de første cirka 5cm af glasset være dækket af/malet, så det ikke er gennemsigtigt. Det er fordi skildpadder ikke opfatter glas/plastik som en barriere og derfor vil de eventuelt blive ved med at gå imod det. Husk at alle reptiler, inklusiv skildpadder, har brug for en varmegradient.

Horizontal view of Testudo graeca - one

Mange mennesker bruger såkaldte ’’tortoise tables’’ eller ’’skildpaddeborde’’. Det er simpelt sagt et bord med sider, så din skildpadde bliver fastholdt inden for bordets rammer, men der er oftest ikke noget låg. Det fungerer rigtig godt for arter som fx græske landskildpadder, da for høj fugtighed kan lede til helbredsmæssige problemer for dem.

 

Hvis væggene er høje nok til at din skildpadde ikke kan slippe ud, så er et låg ikke en nødvendighed. Et alternativ er et låg med net eller andet materiale, der tillader god ventilation. Det er værd at være opmærksom på, at skildpadder er bedre escape artists, end man måske lige skulle tro. 

I sommermånederne kan du eventuelt huse din skildpadde udendørs, men kun så længe det er varmt nok. Hvis det er varmt om dagen, men temperaturen stadig falder betydeligt om natten, så tag skildpadden ind om natten. Sørg dog for at der ikke er sprøjtet med plantegift fx i de udendørsområder, hvor du holder din skildpadde, og at de ikke har adgang til planter, der potentielt kunne være giftige for dem at spise.

Temperatur, luftfugtighed og dagscyklus 

 

Den kølige ende af vivariet bør være 25ºC og den varme ende med solbade-plads bør være 38-40ºC. Der bør være et termometer i hver ende af viviariet, så du kan holde øje. En såkaldt ’’temperature gun’’ (infra-rød temperatur-’’pistol’’) er også handy og kan hjælpe med at måle temperaturen på specifikke steder, som fx solbadnings-pladsen.

Brug en varmelampe i den varme ende af vivariet til at kreere en solbadeplads. Brug altid en termostat, så du er sikker på, at der altid er den korrekte temperatur. Din skildpadde kan blive syg, hvis der konsekvent er for koldt, men tænk omvendt også på hvis det konsekvent var alt for varmt, og du ikke kunne undslippe det eller regulere din egen kropstemperatur.

Det er desuden vigtigt at sørge for, at du giver din skildpadde UV-lys. På solbadepladsen bør du opnå et UV-index mellem 5 og 6. UV-lyskilder bør skiftes hver 6.-12. måned alt efter hvad producenten anbefaler – og det er selvom kilden stadig udsender synligt lys. Her er et solarmeter din ven. Husk at UV-lyskilden skal placeres inde i vivariet, da UV stråler ikke kan trænge gennem fx glas. En græsk landskildpadde bør have adgang til UVB lys af medium intensitet. 

Greek tortoise walking in its natural surrounding_edited.jpg

Både UV-lys og varmelampe bør være på en timer, så lyset tændes og slukkes automatisk hver dag og din skildpadde derfor har en konsekvent dagscyklus. For græske landskildpadder er 12 timers lys/dag og 12 timers mørke/nat passende. I vintermånederne kan du eventuelt skære det ned til 10 timers dagslys. Græske landskildpadder er ret tilgivende, når det kommer til nattetemperaturer, men vær dog stadig opmærksom på, at det ikke bliver for koldt.

 

Skildpadder er generelt lidt mere tilgivende, når det kommer til luftfugtighed i forhold til mange andre typer af reptiler. Dog kan for høj luftfugtighed stadig føre til problemer som fx luftvejsinfektioner og det er vigtigt, at vivariet har godt med ventilation. De fleste rapporterer at holde græske landskildpadder med succes med alt fra 30-60 % luftfugtighed. Er du meget i tvivl, så snak med din dyrlæge.

close up of greek turtoise ( Testudo graeca ) in natural habitat.jpg

Tilbehør

 

Selvom du måske ikke umiddelbar tænker, at skildpadder kræver en masse tilbehør, er det alligevel en god ide at give dem ting i deres omgivelser, som de kan interagere med. Alle typer af dyr kræver noget mental stimulering, og det gælder også skildpadder. Det behøver ikke være helt vildt fancy – korkbark, grene, sten, planter, huler/gemmesteder osv. fx – det gør det både mere spændende for dig at se på, og for din skildpadde at bo i. 

Substrat

 

I naturen graver skildpadder sig ofte ned fx om natten, da dette hjælper dem med temperaturregulering. Derfor vil jeg anbefale, at du bruger et substrat, som gør det muligt for dem at udvise den her form for naturlige adfærd. Du kan fx bruge matjord, ’’ReptiSoil’’ fra ZooMed, legesand som det man bruger i sandkasser, kokosavne-substrater eller andet – en blanding af to eller flere af disse er også en rigtig god mulighed. Sørg altid for at du bruger fx jord der ikke er tilsat gødning eller andre kemikalier. Undgå calcisand.

For at give din skildpadde muligheden for at grave, bør du give den så dybt et substratlag, som muligt. Sigt gerne efter i hvert fald 15cm. Hun-skildpadder kan desuden producere æg, også selvom de aldrig har været i nærheden af en han. En skildpadde, der ikke føler, hun har mulighed for at lægge sine æg et passende sted kan risikere at opleve læggenød. Hvis hun har muligheden for at grave og udvise naturlig adfærd, bør dette nedsætte risikoen. Nogle skildpadder vil måske producere æg hvert år, nogle andre nogle gange og andre igen aldrig. Det kan man ikke forudse.

spur thighed tortoise in vivarium.jpg

Rengøring

 

Du bør fjerne afføring og madrester og gøre vandskålen ren dagligt. Hovedrengøring af vivariet, inklusive udskiftning af al substratet, bør gøres hver 2. til 4. uge alt efter hvor stort et vivarium du har, og hvor meget substrat, du giver din skildpadde. Jo mere plads og jo mere substrat, jo sjældnere behøver du gøre hovedrent, og har din skildpadde enormt meget plads kan du måske slippe af sted med at gøre det endnu sjældnere og i stedet fokusere på spot-rengøring af de områder, som din skildpadde bruger mest. Når det så er sagt er god hygiejne aldrig en dårlig ide.

 

Husk at opbevare din skildpadde i et andet lokale, mens du gør rent, så han eller hun ikke kommer i kontakt med dampe eller aerosoler fra rengøringsmidler, og husk at vaske godt efter med vand for at fjerne rester af rengøringsmidler fra vivariets overflader.

Vivariets placering

 

Vivariet bør ikke placeres på gulvet, da dette kan skabe træk. Sørg desuden for at vivariet ikke står direkte i sollys eller i træk fra andre kilder.

Selskab græsk landskildpadde

SELSKAB

Greek land Turtle testudo marginata and

Som hovedregel vil jeg ikke anbefale, at man holder flere skildpadder sammen, heller ikke af samme art. Holder du hanner og hunner sammen risikerer du selvsagt parring, mens flere hanner vil slås og blive aggressive. Nogle siger, at man godt kan holde to eller flere hunner af samme størrelse sammen, men det er ikke sikkert, at de vil nyde det – og de kan ikke rigtig fortælle det, hvis de er stressede af det. Derfor synes jeg det som udgangspunkt er bedre at holde dem for sig selv.

Græske landskildpadder og andre dyr

 

Du bør ikke holde græske landskildpadder sammen med andre typer af reptiler. Der er dog ikke noget, der stopper dig fra at holde andre typer af dyr selvom du har en skildpadde. Dog vil jeg aldrig anbefale, at du lader din skildpadde være alene med fx en hund eller kat – det er især vigtigt at huske, hvis du lader din skildpadde rende frit rundt i haven om sommeren.

Hvis du har flere reptiler i hjemmet, bør du vaske hænder indimellem håndtering af de forskellige reptiler for at minimere risikoen for at sprede eventuelle sygdomme (også selvom du har haft en passende karantæneperiode). I virkeligheden bør du altid vaske hænder efter at have håndteret din skildpadde uanset.

Fodring græsk landskildpadde

FODRING

Basis diæt

 

Græske landskildpadder er herbivorer, dvs. de spiser udelukkende plantemateriale. Huser du din skildpadde uden for om sommeren kan den hovedsageligt leve af græs og andre planter, som fx mælkebøtte, tidsel eller kløver. Det er selvfølgelig enormt vigtigt, at du ikke bruger sprøjtegift i din have, hvis din skildpadde skal bruge det som tag-selv-buffet om sommeren – og ligeledes hvis du huser din skildpadde indenfor og plukker fx græs til den fra enten din egen have eller andre steder.

Der er rigtig mange planter, der findes rundt om i danske haver, som skildpadder kan spise. Til gengæld er der også rigtig mange, som din skildpadde ikke bør spise. Jeg vil lave lister i alfabetisk orden herunder (tyvstjålet og oversat fra The Tortoise Table), som du kan bruge som en guide – så kan du slå et plantenavn op på Google, hvis du ikke ved, hvordan en plante ser ud baseret på navnet (det kan jeg i hvert fald ikke; botanik er ikke ligefrem min stærke side). Er du i tvivl, så kan du eventuelt lade din skildpadde kun have adgang til et afgrænset område ad gangen, så du er sikker på, at den ikke har adgang til noget, den ikke burde spise.

spur-thighed turtle in his nest / Testud

Planter og blomster, som din græske landskildpadde kan spise:

  • Abeblomst.

  • Abelia.

  • Abild*.

  • Aeonium.

  • Agave*.

  • Agersennep.

  • Agersnerle.

  • Agertidsel.

  • Aizoaceae.

  • Aksel-røn*.

  • Aksærenpris*.

  • Alang-alang-græs.

  • Almindelig aftenstjerne.

  • Almindelig brunelle.

  • Almindelig buskmargerit*.

  • Almindelig fjerbusk.

  • Almindelig fredløs.

  • Almindelig fuglegræs.

  • Almindelig hundegræs.

  • Almindelig jacobsstige.

  • Almindelig kattehale.

  • Almindelig kiddike.

  • Almindelig kongepen.

  • Almindelig kvik.

  • Almindelig levkøj.

  • Almindelig marietidsel.

  • Almindelig mjødurt*.

  • Almindelig perlekurv.

  • Almindelig rajgræs.

  • Almindelig sløjfeblomst*.

  • Almindelig stedmoderblomst.

  • Almindelig trompetblomst*.

  • Almindelig trompetkrone*.

  • Almindelig vinterkarse.

  • Aloe vera.

  • Alonsoa*.

  • Alpe-guldslør*.

  • Aluminiumsplante.

  • Alunrod.

  • Ambratræ*.

  • Ambrosie.

  • Amerikansk syren*.

  • Ampelfakkel.

  • Ananasplanter.

  • Andemad.

  • Angelik*.

  • Asters.

  • Bambusplante.

  • Basilikum.

  • Bibernelle.

  • Begonie*.

  • Berberis.

  • Bergamotblomst.

  • Birk.

  • Bjergaske-blade* - aldrig bær.

  • Bjergknopurt.

  • Bjerg-stenurt.

  • Blodribs.

  • Blomsterjøde.

  • Blød akantus.

  • Blød storkenæb.

  • Blåpude.

  • Blåskæg*.

  • Blåstjerne.

  • Borst.

  • Burresnerre*.

  • Byggræs.

  • Bøg.

  • Cabomba.

  • Calibrachoa.

  • Californisk guldvalmue.

  • Ceratostigma*.

  • Chia-plante.

  • Cikorie.

  • Citronmelisse.

  • Coleus.

  • Dahlia.

  • Daglilje.

  • Diplotaxis muralis.

  • Dracæna*.

  • Dueurt.

  • Duftende søaks.

  • Dunet steffensurt*.

  • Døvnælde.

  • Edderkopplante*.

  • Egypterstjerne*.

  • Elm.

  • Engelskgræs.

  • Engkarse.

  • Engnellikerod*.

  • Engrottehale.

  • Ensian*.

  • Eskallonia*.  

  • Evighedsblomst.

  • Fakir.

  • Falsk palisander.  

  • Febernellikerod.

  • Fennikel*.

  • Figenkaktus.

  • Fiskeben.

  • Fliget brøndsel.

  • Fliget vedbred.

  • Floks.

  • Fløjlsblomst.

  • Fjeld-turt.

  • Foderesparsette.

  • Forglemmigej.

  • Fregnefjæs.

  • Frøkenhat.

  • Fuchsia.

  • Gasteria.

  • Gedeblad.

  • Gederams.

  • Gerbera.

  • Glat sengstrå*.

  • Glat vejbred.

  • Gloksinia.

  • Graptopetalum.

  • ​​Gråbladet hønsetarm.

  • Gul kløver.

  • Gul snerre.

  • Guldnælde.

  • Gåsepotentil.

  • Haremad.

  • Hassel.

  • Have-margerit*.

  • Havemerian.

  • Havregræs.

  • Hebe.  

  • Hejrenæb*.

  • Helligdagskaktus.

  • Hibiscus.

  • Hirse.

  • Hjertekarse.

  • Hjortetaktræ*.

  • Horsetidsel.

  • Hosta.

  • Hottentotfigen.

  • Humlesneglebælg.

  • Hundehalekaktus.

  • Hunderose.

  • Husbred.

  • Husløg.

  • Hvedegræs.

  • Hvid okseøje.

  • Hvid stenurt.

  • Hyrdetaske.

  • Høgeskæg.

  • Høgeurt.

  • Håret høgeurt.

  • Håret kortstråle.

  • Indianermynte.

  • Japankvæde*.

  • Japanlygte.

  • Japansk løn*.

  • Jasmin.

  • Jernplante.

  • Jernurt*.

  • Judaspenge.

  • Kalkkarse.

  • Kallisia.

  • Kamelia*.

  • Kamille*.

  • Kamæleonblad.

  • Kapfakkel.

  • Karpaterklokke.

  • Karryplante.

  • Kartebolle.

  • Katost.

  • Kinesisk sankthansurt.

  • Klokkebusk.

  • Kløver.

  • Knoldet mjødurt*.

  • Knopurt.

  • Kokleare*.

  • Kongevin.

  • Kordyline*.

  • Koriander.

  • Kornblomst.

  • Krognål.

  • Krogsneglebælg.

  • Krybende floks*.

  • Krybende læbeløs.

  • Krysantemum.

  • Kvæsurt.

  • Kæmpejernurt*.

  • Kærgaltetand.

  • Lagerstroemia.

  • Lammeøre.

  • Lampepudsergræs.

  • Lancet vejbred.

  • Langakset pragtskær.

  • Lavendel.

  • Liden klokke.

  • Liden tvetand*.

  • Luftplante.

  • Lugtløs kamille*.

  • Lungeurt*.

  • Lyng/hedelyng.

  • Læge-betonie.

  • Lægesalvie.

  • Løgkarse.

  • Løvefod.

  • Løvemund.

  • Magnolie.

  • Majsplante.  

  • Makedonsk blåhat.

  • Makedonsk persille.

  • Malabar spinat*.

  • Mandstro.

  • Marktusindgylden.

  • Mazus.

  • Middagsblomst.

  • Middagshjerte.

  • Misteltenkaktus.

  • Morbærblade.

  • Moskuskatost.

  • Musehaleaks.

  • Muslingeblomst*.

  • Mynte.

  • Myrte.

  • Mælkebøtte.

  • Mølleblomster.

  • Nasturtium.

  • Navleurt.

  • Navr*.

  • Nellike*.

  • Nellikerod*.

  • Nyrebregne.

  • Nyresnerle.

  • Nælde.

  • Olivenplante.

  • Orangeblomst. 

  • Oregano.

  • Pachyphytum bracteosum.

  • Pampasgræs.

  • Papegøjefjer.

  • Paradistræ.

  • Parykbusk*.

  • Peberrod-plante* - aldrig selve roden.

  • Pelargonie.

  • Pengebladet fredløs.

  • Petunia.

  • Pilea.

  • Plettet tvetand.

  • Pomeranshøgeurt.

  • Poppelrose.

  • Porcelænsblomst.

  • Potentil.

  • Pragt-betonie.

  • Pragtspir.

  • Prydbanan.

  • Pudret stenurt.

  • Purpursolhat.

  • Påfugleblomst.

  • Påskekaktus.

  • Rank vejsennep.

  • Raps.

  • Ravnefod.

  • Rose.

  • Rosetblomst.

  • Rosetspringklap.

  • Rosmarin*.

  • Ruellia.

  • Rundbælg.

  • Rød sporebaldrian.

  • Rød stenurt.

  • Rødåre.

  • Saflor*.

  • Salvie*.

  • Sandsennep.

  • Sibirisk vinterportulak.

  • Skabiose.

  • Skinnende storkenæb.

  • Skiveblomster.

  • Skivekamille.

  • Skovgaltetand.

  • Skovjordbær*.

  • Skovmærke*.

  • Skovsalat.

  • Skovvalmuesøster.

  • Skumblomster.

  • Skvalderkål.

  • Skønhedsøje.

  • Smalbladet klokke.

  • Småbladet milturt.

  • Snigende askepot.

  • Solknap.

  • Solsikke.

  • Soløjetræ.

  • Sommerfugleblomst.

  • Sommerfuglebusk.

  • Spatulum*.

  • Spejlæg* (blomsten, der hedder spejlæg!)

  • Spergel.

  • Sphagnum mos.

  • Spiræa.

  • Spiselig vinterportulak.

  • Star.

  • Stenbræk.

  • Stenurt.

  • Stinkende storkenæb.

  • Stjerntop*.

  • Stokrose.

  • Stolt kavaler.

  • Stor fladstjerne.

  • Storblomstret ballonklokke.

  • Storkenæb.

  • Stuearalie.

  • Stueask.

  • Svigermors skarpe tunge.

  • Svinemælk.

  • Svingel.

  • Syren.

  • Sølvperovskia*.

  • Søstjerne.

  • Tallerkensmækker.

  • Tandfri vårsalat.

  • Tempeltræ*.

  • Tidselkugle.

  • Timian.

  • Tornblad*.

  • Tornfrøet hornblad.

  • Toårig natlys.

  • Trekløft-stenbræk.  

  • Trillingranke.

  • Troldnød.

  • Trompetkatost.

  • Trævlekrone.

  • Tykskvulpet brøndkarse.

  • Tykstilket vandhyacint.

  • Tvetand.

  • Tøffelblomst.

  • Usambaraviol.

  • Valmuesøster.

  • Vandpest.

  • Vandrende jøde.

  • Vedbend-torskemund.

  • Vejguldkarse.

  • Venskabsplante.

  • Vikke*.

  • Vingekurv.

  • Vinterjasmin.

  • Vinstok.

  • Viol.

  • Væddeløber.

  • Vårguld.

  • Yucca.

  • Ærenpris*.  

  • Æselfoder.

Tortoise table

Planter med * er ikke farlige, hvis din skildpadde fx finder i haven og napper lidt af, men bør ikke tilbydes generelt. Som hovedregel er variation en god ide – undlad i det hele taget at fodre med for meget af én ting. Plantenavne i kursiv behøver man ikke være så restriktiv med, men kan fodres i større mængder uden at der sker noget ved det.

Grøntsager, som din græske landskildpadde kan spise:

  • Agurk.

  • Artiskok.

  • Asparges*.

  • Bladbede*.

  • Brøndkarse.

  • Chayote*.

  • Dild.

  • Endiviesalater.

  • Græskar.

  • Grønkål.

  • Jordskok.

  • Jute.

  • Karse.

  • Okra*.

  • Pak choi/kinakål.

  • Pralbønneblade.

  • Radicchio.

  • Radiseblade – kun planten, ikke selve radisen. Det samme gælder kinaradiser.

  • Romaine salat.

  • Rosenkål*.

  • Rucola.

  • Rødbedeblade*.

  • Rødbladet salat.

  • Squash.

  • Tandfri vårsalat.

Grøntsager bør fodres i mindre mængder end andet plantemateriale, da det ikke er naturligt for græske landskildpadder at indtage store mængder af grøntsager. Dog er det en måde at sikre variation, og hvis der er bestemte typer ad grøntsager, som din skildpadde er helt vild med, kan de bruges som godbidder, når det skal være lidt ekstra lækkert. Grøntsager med en * skal fodres i begrænsede mængder, dvs. fx med ugers mellemrum og ikke dage, og de bør ikke fodres på samme tid som andre grøntsager markeret med *.

Frugt, som din græske landskildpadde kan spise:

  • Abrikos.

  • Banan.

  • Blomme.

  • Blåbær.

  • Brombær.

  • Fersken.

  • Hindbær.

  • Jordbær.

  • Kirsebær.

  • Kvæde.

  • Melon.

  • Nektarin.

  • Pære.

  • Tranebær.

  • Vindruer.

  • Æble.

Hungry greek Turle is eating a melon in

Dog bør frugt gives i moderation og fx bruges som godbidder og ikke som en stor del af din skildpaddes basiskost pga. det høje sukkerindhold. Dvs. ikke hver dag men max et par gange om ugen fx og i små mængder. Sørg for at fjerne kerner eller sten fra frugt, før du giver det til din skildpadde, og sørg altid for at vaske frugt og grønt, før du giver det til din skildpadde.

 

Som med alle reptiler (og mennesker for den sags skyld), er variation nøglen til en sund kost. Du kan supplere med frugt og grønt om sommeren, hvis du vil, men det er nok mere noget, du har behov for at gøre om vinteren. På den måde kan det også være lidt dyrere at fodre sin skildpadde i de kolde måneder. Du kan desuden tilbyde hø af god kvalitet – hø er bare tørret græs og kan være en måde at variere kosten på.

Du kan også selv plante diverse blomster og ukrudtsplanter fra listen herover (brug ikke gødning eller pesticider), som du kan bruge til foder til din skildpadde, hvis du fx ikke har en have. Man kan endda købe frøblandinger til dette formål specifikt. 

 

Ligesom der er masser af planter og grøntsager, som din skildpadde kan spise uden problemer, er der også ting, du bør undgå, fordi de kan være skadelige/giftige:

 

Planter/blomster, som din græske landskildpadde ikke kan spise:

  • Acalypha.

  • Ahorn.

  • Akeleje.

  • Algebregne.

  • Almindelig bingelurt.

  • Almindelig brandbæger.

  • Almindelig cypresurt.

  • Almindelig figen.

  • Almindelig hanekro.

  • Almindelig hjulkrone.

  • Almindelig honningurt.

  • Almindelig hør.

  • Almindelig katteurt.

  • Almindelig klokkeskilla.

  • Almindelig kransburre.

  • Almindelig kællingetand.

  • Almindelig platan.

  • Almindelig ranunkelbusk.

  • Almindelig robinie.

  • Almindelig røllike.

  • Almindelig skovranke.

  • Almindelig skyggeblomst.

  • Almindelig syre.

  • Almindelig sæbeurt. 

  • Almindelig taks.

  • Almindelig torskemund.

  • Almindelig vorterod.

  • Almindelig ærteblomst.

  • Alpeviol.

  • Amerikansk kermesbær.

  • Anemone.

  • Arkitektens trøst.

  • Arum.

  • Ask.

  • Astragel.

  • Aurikel.

  • Azalea.

  • Bacopa.

  • Bakkestjerne.

  • Bambus-dracæna.

  • Belladonnaliljer.

  • Benved.

  • Bidende stenurt.

  • Biskophat.

  • Bispehue.

  • Bittersød natskygge.

  • Bjergpalme.

  • Bjørneklo.

  • Blyrod.

  • Blåkryb.

  • Blåkvast.

  • Blåregn.

  • Blåøje.

  • Bredbladet kalmia.

  • Bregne.

  • Bregnetræ.

  • Brunrod.

  • Brændende kærlighed.

  • Buksbom.

  • Buksbommælkeurt.

  • Burre.

  • Bynke.

  • Bægerranke.

  • Canadisk bakkestjerne.

  • Ceder.

  • Celosia.

  • Dafne.

  • Dagpragtstjerne.

  • Dierama.

  • Druemunke.

  • Dunhammer.

  • Dværgmispel.

  • Eg.

  • Elefantøre.

  • Enebær.

  • Engbrandbæger.

  • Engkabbeleje.

  • Engletrompet.

  • Erantis.

  • Eukalyptus.

  • Eustoma.

  • Farvevajd. 

  • Femtunge.

  • Filodendron.

  • Filtbladet kongelys.

  • Fingerbøl-planter.

  • Fingerfilodendron.

  • Firblad.

  • Fladbælg.

  • Flamingoblomst.

  • Flaskerenser.

  • Flittiglise.

  • Fnokurt.

  • Fredslilje.

  • Fresia.

  • Frøstjerne.

  • Fyr.

  • Følfod.

  • Galdebær.

  • Galnebær.

  • Gardenia.

  • Gemserod.

  • Gift-salat.

  • Gipsurt.

  • Gladiolus.

  • Goji.

  • Granatæble-busk.

  • Glansmispel.

  • Glasbær. 

  • Gråblad.

  • Gul fladbælg.

  • Gul iris.

  • Gul lærkespore.

  • Gul okseøje.

  • Guldtop.

  • Gyldenlak.

  • Guldregn.

  • Gyldenris.

  • Gyvel.

  • Hasselurt.

  • Haveaucuba.

  • Haveranunkel.

  • Heliotrop.

  • Hestehov.

  • Hestekastanje.

  • Himalaya-leycesteria.

  • Hjortetrøst.

  • Hjørneklap.

  • Hortensia.

  • Hulkravet kodriver.

  • Humle.

  • Hvid anemone.

  • Hvidmelet gåsefod.

  • Hvidtjørn.

  • Hyacint.

  • Hyld.

  • Høstanemone.

  • Høsttidløs.

  • Håret solhat.

  • Ildkrone.

  • Ildtorn.

  • Inkalilje.

  • Iris.

  • Japanpileurt.

  • Japansk skimmia.

  • Jerusalemkoralbær.

  • Jomfru i det grønne.

  • Julestjerne.

  • Jødekirsebær.

  • Kalanchoë.

  • Kalla.

  • Kanna.

  • Kejserkrone.

  • Kinesisk bladmynte.

  • Kinesisk hundetunge.

  • Klatrevildvin.

  • Klinte.

  • Klivia.

  • Klæbefrø.

  • Kodriver.

  • Koraltop.

  • Kornel.

  • Korsknap.

  • Krageklo.

  • Kristi tornekrone.

  • Kristtjørn.

  • Krokus.

  • Kronelimurt.

  • Kroton.

  • Kulsukker.

  • Kurvblomst.

  • Kvalkved. 

  • Kæmpe bjørneklo.

  • Kæmpe-gåsefod.

  • Kæmpebalsamin.

  • Kæmperør.

  • Kæmpevalmue.

  • Kænguruæble.

  • Kærmindesøster.

  • Kærtepileurt.

  • Kødbær.

  • Laurbær.

  • Liden singrøn.

  • Liden skjaller.

  • Liguster.

  • Lilje.

  • Liljegræs.

  • Liljekonval.

  • Lobelia.

  • Lodden tudselilje.

  • Lucerne.

  • Lupin.

  • Lykkeaks.

  • Lægebaldrian.

  • Lægejordrøg.

  • Lægestregbælg.

  • Løg-slægten.

  • Løjtnantshjerte.

  • Løvehale.

  • Løvstikke.

  • Mahonie.

  • Mammutblad.

  • Markrødtop.

  • Markstenkløver.

  • Matrem.

  • Mexicansk pigvalmue.

  • Mistelten.

  • Mælde.

  • Nerie.

  • Nerine.

  • Nilgræs.

  • Nilgud.

  • Nipponfjerbregne.

  • Nyserod.

  • Nyserøllike.

  • Nøkkerose.

  • Nøkketunge.

  • Opret kobjælde.

  • Padderok.

  • Pandaplante.

  • Paraguay-natskygge.

  • Passionsblomst.

  • Pebermynte.

  • Perlehyacint.

  • Persille.

  • Pibeved.

  • Pieris.

  • Pigæble.

  • Pil.

  • Pileurt.

  • Polejmynte.

  • Poppel.

  • Porcelænshyacint.

  • Portulak.

  • Prikbladet perikon.

  • Prærielilje.

  • Pæon.

  • Påskelilje.

  • Raketblomst.

  • Ramsløg.

  • Ranunkel.

  • Rejnfan.

  • Reseda.

  • Ridderspore.

  • Rododendron.

  • Rosenslynge.

  • Rude.

  • Rævehaleamarant.

  • Rød arve.

  • Rød løn.

  • Rørblomst.

  • Rådhusvin.

  • Sigøjnerblad.

  • Silkeplante.

  • Silkerosentræ.

  • Singrøn.

  • Siv.

  • Skarntyde.

  • Skeblad.

  • Skilla.

  • Skovranke.

  • Skræppe.

  • Skyrækker.

  • Skærmlilje.

  • Småbladet paraplytræ.

  • Slangehoved.

  • Slangerod.

  • Slangeurt.

  • Slåen.

  • Snabelkalla.

  • Snebær.

  • Snepryd.

  • Snerle.

  • Solbrud.

  • Solportulak.

  • Sommeradonis.

  • Sort natskygge.

  • Sort slangeskæg.

  • Spansk marguerit.

  • Stinkende kamille.

  • Stjernejasmin.

  • Stjerneskærm.

  • Stolthenriks-gåsefod.

  • Stormhat.

  • Stor voksurt.

  • Strand-loppeurt.

  • Strelitzia.

  • Stribet blåøje.

  • Surkløver.

  • Svaleurt.

  • Sølvakacie.

  • Tamarisk.

  • Tandbæger.

  • Tecoma.

  • Timeviser.

  • Tobaksplante.

  • Tornet salat.

  • Trekantet løg.

  • Træpæon.

  • Trådsiv.

  • Tulipan.

  • Tusindfryd.

  • Udspærret fløjlsblomst.

  • Valmue.

  • Valnøddetræ.

  • Vandhår.

  • Vandkastanje.

  • Vedbend.

  • Vejrhane.

  • Vibeæg.

  • Vidunderblomst.

  • Vild gulerod.

  • Vild kørvel.

  • Vingebenved.

  • Vinget hindebæger.

  • Vintergæk.

  • Vinter-heliotrop.

  • Voksblomst.

  • Volverlej.

  • Vortemælk.

  • Ædelgran.

  • Ægte heliotrop.

  • Ægte isop.

  • Ægte kastanje.

  • Ægte mimose.

  • Ørnebregne.

Grøntsager, som din græske landskildpadde ikke bør spise:

  • Aubergine.

  • Avocado.

  • Blomkål.

  • Broccoli.

  • Bønnespirer.

  • Chili.

  • Havekål/kålrabi.

  • Hestebønner. 

  • Icebergsalat.

  • Kartoffel/kartoffelplante, inklusiv sød kartoffel. 

  • Kål – fx hvid, rød, savoy.

  • Løg.

  • Majs.

  • Pastinak.

  • Peberfrugt-plante.

  • Purløg.

  • Rabarber.

  • Selleri.

  • Spinat.

  • Svampe.

  • Tomat og tomatplante.

  • Ærter.

Yellow Plastic Caution Tape Crossed Isol
Cute baby turtle (Testudo graeca) eating

Frugt, som din græske landskildpadde ikke bør spise:

  • Citrusfrugter.

  • Granatæble.

  • Ribs.

  • Solbær/solbærplante.

  • Stikkelsbær.

Præcis hvor ofte og hvor meget du skal fodre din skildpadde, er rigtig svært at svare på. En tommelfingerregel siger, at din skildpadde skal have en mængde mad på størrelse med sit skjold. I naturen spiser skildpadder ikke nødvendigvis hver dag, så en voksen skildpadde kan du måske nøjes med at fodre 4-5 gange om ugen. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at beregne, om din skildpaddes vægt er passende. 

Supplementer

 

Jeg vil anbefale, at du bruger lidt calcium-pulver uden fosfor og uden D3-vitamin (så længe du bruger UVB-lys, men det gør du selvfølgelig!) 4-5 gange om ugen drysset let henover din skildpaddes mad. Tilbyd også gerne en sepia-skal. To gange om måneden drysser du med multivitamin/mineral supplement - gør dette på dage, hvor du ikke bruger calcium. 

En ung skildpadde op til femårsalderen cirka, kan have behov for mere supplement, så i den periode kan du med fordel bruge vitamin/mineral supplement en gang om ugen og calcium de resterende dage.

Nogle producenter laver produkter, som er designet til at være all-in-one. Derfor er det vigtigt, at du også læser, hvad producenten anbefaler for det specifikke produkt, du har købt.

Vand

 

Sørg altid for at din skildpadde har adgang til frisk og rent drikkevand på alle tidspunkter. Det er vigtigt, at skålen er lav nok til at din skildpadde kan nå vandet. Den kan eventuelt også være stor nok til at din skildpadde kan kravle ind og bade, hvis den vil. Under alle omstændigheder kan det være en god ide at have en skål, der er relativt tung, så den ikke nemt bliver væltet rundt.

HÅNDTERING & ADFÆRD

Kommunikation og kropsprog

 

Skildpadder er kendt for deres evne til at trække deres ben og hoved ind i deres skjold. Det gør de fx når de sover, og hvis de bliver bange/forskrækkede. Er din skildpadde bange, vil den højst sandsynligt trække sig ind i sit skjold frem for at prøve at bide, modsat sumpskildpadder der ikke er bange for at bruge deres kæber til at forsvare sig.

Håndtering og adfærd græsk landskildpadde

Håndtering +/- tæmning

 

Når du får din nye skildpadde hjem, så giv gerne ham eller hende en uge eller to, før du begynder at introducere dig. Det giver den lige en chance for at falde til i sit nye hjem først. Herefter kan du begynde at introducere dig. Undgå hurtige og pludselige bevægelser og masser af larm. Du kan eventuelt tilbyde mad med fingrene og se, om din skildpadde vil spise det. Nogle skildpadder vil tolerere at blive kløet lidt på hovedet.

Når du samler din skildpadde op, så sørg altid for at holde godt fast. Brug det vi kalder ’’hamburger-grebet’’, hvor du simpelthen holder med en eller begge hænder om skildpaddens skjold, som du ville om en burger. Sørg for ikke at bevæge dig helt vildt hurtigt, men tænk over hvordan det må være for skildpadden, når der er en kæmpe, som pludselig har samlet den op.

 

Læg aldrig din skildpadde på ryggen, og hvis du ser, at din skildpadde ved et uheld har fået vendt sig rundt, så hjælp den op igen med det samme.

Greek turtle held in hand.jpg

Græske landskildpadder og børn

 

Skildpadder kan være udmærkede kæledyr til børn, så længe der selvfølgelig er en ansvarlig forælder, som har styr på lys, varme, udgifter osv. Jeg havde selv en skildpadde i en periode som barn, da jeg den gang var bange for gnavere, og så syntes jeg selv at en skildpadde var et sjovt alternativ.

Greek tortoise, turtle._a little girl caressing a tortoise head._kid wants to become an ex

Nogle børn vil måske synes det er lige kedeligt nok med en skildpadde – de laver jo ikke så meget, hvis man kan sige det sådan. Andre børn vil det måske passe fint at have et kæledyr, som ikke kræver voldsomt meget daglig pleje, og som desuden bevæger sig relativt langsomt og forudsigeligt.

 

Som med alle andre dyr vil jeg altid opfordre til at holde øje med mindre børn, når de omgås skildpadder. Selvom landskildpadder meget sjældent prøver at bide, kan små børnefingre godt komme i klemme mellem et ben og skjoldet, hvis en skildpadde fx bliver forskrækket og hurtigt trækker lemmerne til sig.

Hvordan ved jeg, om min græske landskildpadde fejler noget?

 

Reptiler kan generelt være svære på det her område, fordi de ikke viser tegn på sygdom. Dog er der nogle ting, som du kan holde øje med, som fx din skildpaddes vægt. Det kan være en god ide at veje din skildpadde ugentligt eller med et par ugers mellemrum og skrive vægten ned – på den måde kan du reagere, hvis den pludselig taber sig fx. Hvis den pludselig holder op med at spise eller producere afføring og urater, kan der også være noget galt. Begynder din skildpadde pludselig at lave lyde, når den trækker vejret, kan det være tegn på en luftvejsinfektion.

 

Derudover vil jeg råde dig til simpelthen at bruge din mavefornemmelse. Du kender din skildpadde bedst, og det er dig, der har de bedste forudsætninger for at opfange det, hvis noget ikke er som det plejer.

Pleje og præventiv medicin græsk landskildpadde

PLEJE &

PRÆVENTIV MEDICIN

Når du får din græske landskildpadde hjem

 

Når du får din skildpadde hjem, bør den være i karantæne i en periode – især hvis du har andre reptiler i hjemmet. Det indebærer at huse din skildpadde væk fra dine andre reptiler, dvs. i et andet lokale, samt at vaske hænder mellem at du håndterer de forskellige reptiler (hvad du dog altid bør gøre alligevel). Det kan desuden være en god ide at huse din nye skildpadde i et midlertidigt karantæne-setup, før du introducerer den til sit permanente hjem – dette er især vigtigt, hvis du vælger at gå den bioaktive vej, da sådan et set-up ikke på samme måde kan rengøres og desinficeres. Til gengæld kan du så bruge karantæne-perioden på at få dit bioaktive set-up ordentligt op at køre, inden du introducerer din skildpadde til sit nye permanente hjem.  

Jeg vil anbefale at du bruger karantæneperioden på at arrangere en tur til dyrlægen. Lad din dyrlæge lave et sundhedstjek på din nye skildpadde, når du får den hjem. På den måde kan dyrlægen eventuelt opfange sygdomme, selv hvis skildpadden ikke har symptomer, før det udvikler sig/kan behandle det, så det ikke spreder sig til fx andre reptiler i hjemmet. Det tillader desuden dyrlægen at indsamle nogle data som fx vægt, hvilket kan være en hjælpsom indikator, hvis din skildpadde på et senere tidspunkt skulle komme til at fejle noget. Dyrlægen kan desuden rådgive dig på områder, som du føler du kunne bruge noget hjælp med, og kan fx også bekræfte kønnet på din skildpadde, hvis du skulle være i tvivl.

Child owner of pet tortoise on examination table with vet in surgery with parent.jpg

Det kan desuden være en god ide at medbringe en afføringsprøve til dette første sundhedstjek. På den måde kan dyrlægen udføre nogle tests og fx udelukke eller bekræfte, om din skildpadde har parasitter i sin mavetarmkanal. Afføringsprøven bør være så frisk som muligt.

Helbredstjek

 

I en ideel verden vil jeg anbefale, at du tager din skildpadde til dyrlægen en gang om året for at få et sundhedstjek – eller i hvert fald med et par års mellemrum. På den måde kan dyrlægen løbende holde øje med, hvordan han eller hun vokser samt holde øje med vægt, eventuelle problemer din skildpadde har eller har haft, ligesom det giver dig mulighed for at stille spørgsmål. Det drejer sig oftest om 10-15 minutter en gang om året, som kan være givet godt ud. Din dyrlæge vil måske anbefale, at du medtager en afføringsprøve til det årlige sundhedstjek også.

 

Alternativt, hvis du ikke ønsker at få din skildpadde sundhedsundersøgt årligt, så kan du indsamle en afføringsprøve og aflevere hos din dyrlæge en gang om året eller halvårligt i stedet, da dette kan give visse informationer om din skildpaddes sundhedsstatus, uden at dyrlægen ser den. 

Spur-thighed tortoise (Testudo graeca ibera).jpg

Forsikring

 

En del forsikringsselskaber tilbyder i dag forsikringer til smådyr udover hunde og katte. Det kan eventuelt give dig ro i sjælen at vide, at der er hjælp til at dække udgifterne, hvis din skildpadde skulle få nogle uventede helbredsproblemer og dermed dyrlægebesøg og -regninger. Forhør dig ad hos forskellige selskaber og se hvad de kan tilbyde.

 

Hvis du ikke synes en forsikring er pengene værd, så er et alternativ at lægge et bestemt beløb til side hver måned. På den måde har du en buffer/en opsparing at tage af, som kan hjælpe med at dække både forudsete og uforudsete ture til dyrlægen.

Turen til dyrlægen

 

For at gøre turen så lidt stressende som muligt er der et par ting du kan gøre. En af de vigtigste ting er at sørge for, at din skildpadde ikke bliver for kold. Det gør ikke så meget, hvilken form for kasse du transporterer den i, fx plastik eller pap, så længe der er luft og din skildpadde kan holde varmen. Du kan supplere varme på mange forskellige måder – fx med en snuggle safe, en flaske med varmt vand eller en sok med ris efter en tur i mikroovnen. Det er dog vigtigt, at varmekilden ikke er for varm – hvis du brænder dig på det, så kan din skildpadde også.

 

Det næste du kan gøre, er at sørge for, at der er mørkt og roligt. Det kan fx gøres ved bare at dække kassen til med et håndklæde eller lignende og lade være med at skrue bilradioen op for fulde gardiner.

 

Når du kommer hen til dyrlægen, kan du desuden informere dem om, at du gerne vil vente i bilen med din skildpadde, indtil det er jeres tur. På den måde kan I undgå eventuel stress forbundet med fx lyden ad gøende hunde i venteværelset.

Badning og pleje

 

Som nævnt tidligere kan du give din skildpadde en vandskål, der er stor nok til at den kan bade i den, hvis den skulle få lyst. Alternativt eller som et ekstra, kan du bade din skildpadde i lunkent vand i 10-20 minutter 1-3 gange om ugen. Sørg for at vandet ikke er dybere, end at din skildpadde kan have sit hoved over vandet. Mange skildpadder vil gå af med afføring, mens de bader, og det er en god måde at hjælpe med at holde dem hydrerede på også. Skildpadder har desuden nerveender i deres skjold, og derfor kan det være rart for dem fx at blive skrubbet lidt med en tandbørste.

Pet baby tortoise having a bath.jpg
Øvrige overvejelser græsk landskildpadde

ØVRIGE OVERVEJELSER

Levetid

En ting, der er meget vigtigt at tage med i sine overvejelser er, at din græske landskildpadde højst sandsynligt vil leve længere end dig, og derfor er det altså en livslang forpligtelse – måske endda noget at have med i testamentet! Under de rigtige forhold, hvilket din græske skildpadde forhåbentligt får, hvis du har læst så langt, kan disse skildpadder blive minimum 50 år gamle og op til 100 eller endnu ældre, og det er trods alt en hel del ældre end den forventede levetid for det gennemsnitlige kæledyr.

 

Dvale/brumation

 

I naturen går græske landskildpadder i dvale i visse perioder hvert år. Er man erfaren eller vil man avle fx, kan man efterligne forholdene og selv putte sin skildpadde i dvale. Dog vil jeg ikke anbefale det – medmindre man virkelig har sat sig ind i tingene og ved, hvad man laver, så kan man risikere at gøre meget mere skade end gavn. Du vil måske opleve, at din skildpadde helt af sig selv bliver mindre aktiv i vintermånederne – det er normalt. Hvis din skildpadde begynder at udvise tegn på at ville gå i dvale, vil jeg anbefale en tur til dyrlægen samt en afføringsprøve for at sikre, at det er hensigtsmæssigt, at din skildpadde gør det. 

Tjekliste græsk landskildpadde

RESUMÉ/TJEKLISTE

spur-thighed turtle in his nest / Testudo graeca ibera.jpg
  • Et stk græsk landskildpadde.

  • Et passende vivarium/terrarium.

  • UV-lys-kilde.

  • En primær varmekilde.

  • En sekundær varmekilde, som fx en måtte eller en lampe.

  • Et UV-meter/solar-meter til at måle mængden af UV-stråling fra kilden.

  • Termometer til at måle temperatur.

  • Termostat.

  • Hygrometer til at måle fugtighed.

  • En timer til at kontrollere lys og dermed dagslængde.

  • Et passende substrat.

  • Øvrig berigelse til vivariet/terrariet.

  • Penge til dyrlægebesøg, regelmæssigt indkøb af foder, substrat, regelmæssig udskiftning af UV-lyskilde mm.

Greek tortoise in male hands.jpg
Cute spur-thighed tortoise (or Greek tortoise) (Testudo graeca) is one of five species of
turtle eating a green leaf.jpg

© Know the Pet You Pick 2022

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page